איך לכתוב עבודה סמינריונית?
כתיבת עבודה סמינריונית היא משימה נדרשת בתארים אקדמיים רבים. מדובר בעבודה שנתפסת מאתגרת ומאיימת בעיני לא מעט סטודנטים, אפילו כאלו שכבר התנסו בכתיבת עבודות מדעיות אחרות. במאמר הבא ננסה להרגיע את הרוחות, ולתת טיפים איכותיים שיענו על השאלה איך לכתוב עבודה סמינריונית.
לכתיבת סמינריון יש כללים מיוחדים והיא שונה מכתיבה רגילה של כתבה או סיפור.
נצמדים למבנה
עבודה סמינריונית היא עבודה בהיקף נרחב למדי של כמה עשרות עמודים. היא בנויה ממספר פרקים ודורשת התמחויות אקדמיות שונות: כתיבה אקדמית רהוטה, סיכום ממצה של מאמרים רלוונטיים קודמים, ניסוח שאלת מחקר מקורית, ניתוח סטטיסטי ועוד, בהתאם למקצוע הנלמד.
כל זה עשוי להתפתח לעניין די מבהיל. על אף שעבודה זאת מוגשת בשנה האחרונה ללימודים, לאחר שכבר נצבר ניסיון מסוים בכתיבה מדעית, היא עדיין מהווה מעין הראשונה מסוגה מבחינת עומק והיקף. הציון שלה עשוי להיות משמעותי בציון הכולל של התואר, ולפעמים נאלצים לכתוב אותה כשברקע מתקיים לו עומס לימודים, חיי חברה ועבודה נוספים.
לכן הטיפ הראשון של מדריך כתיבת עבודה סמינריונית הוא לנשום נשימה עמוקה ולא להיבהל. כמה פשוט שזה נשמע, זאת עשויה להיות המשימה הקשה מכל בעת כתיבת העבודה. ברגע שמאמצים גישה רגועה ומסודרת לכתיבה, אז היא כבר צפויה להיות ללכת חלק יותר ולהיראות ברורה יותר ומאיימת פחות.
חשוב לתכנן את זמן הכתיבה בקפידה לפי פרקים ותתי פרקים. בעבודות רבות יש דדלייניים פנימיים שמסייעים לסטודנטים לסיים את חלקי העבודה לפי הקצב הנכון של השנה האקדמית.
אם זה לא המצב, נסו להקציב לעצמכם את הדדליין, כך שלא תתקעו עם כל (או רוב) העבודה לימים ספורים לפני מועד ההגשה. עבודה איטית ורגועה לפי תכנון קפדני מביאה כמעט בהכרח לציונים טובים יותר ולתהליך עבודה מוצלח ובשל יותר. עבודה איטית ורצופה תאפשר לכם לקרוא את חלקי העבודה מספר פעמים וכך תוכלו לשפר ניסוחים ולזהות בעיות קיימות בה.
בעת כתיבת עבודה סמינריונית חשוב להיצמד למבנה מוכתב מראש. היצמדות למבנה של פרקים, תתי פרקים ואפילו פסקאות עושה סדר בראש ומאפשרת לגשת לעבודה ב-“ביסים קטנים”.
בדרך כלל קיימות הנחיות מפורשות לגבי כל חלק בעבודה: מה צריך להיות בתוכו, מה היקפו, כיצד לעבור ממנו לחלק הבא וכך הלאה. היצמדות לצ’קליסט מפורש ומוסדר היא אם כן הגישה הנכונה לכתיבת עבודה סמינריונית או עבודות מדעיות באופן כללי.
השראה אינה מילה גסה. מומלץ לקרוא מאמרים דומים ולעיין בקפדנות רבה בעבודה לדוגמא שפורסמה, על מנת להבין כיצד כדאי להתנסח ומה הן הדגשים הרלוונטיים לעבודה שאתם כותבים.
מאת: יואל שטרית